- 1. dönem gitmeye hak kazandım, kontenjan da 1 dönemlik, 2 dönem gidebilir miyim?
Süre uzatımı için hem ITU ECTS koordinatöründen hem de karşı üniversiteden onay alınması, İkili Anlaşmanın buna göre yenilenmesi ve uzatılan dönem için öğrenim sözleşmesi hazırlanması gereklidir. Ancak, süre uzatımı için Erasmus hibesi verilebilmesi Ulusal Ajans’tan alınabilecek ek hibeye bağlıdır.
- 2 dönemlik öğrenci olarak seçildim ama 1 dönem gitmek istiyorum. Gidebilir miyim?
Zorunlu hallerde böyle bir değişiklik yapabilirsiniz. Ancak, 2 dönem gitme hakkınız varken ve karşı üniversite ile de bu yönde bir anlaşma yapılmış olduğundan 2 dönemlik hakkınızı kullanmanızı ve bir başka arkadaşınızın yararlanabileceği bir hibeyi yakmamanızı tavsiye ediyoruz.
- AB KOMİSYONU sayfasında bulunan "Sıkça Sorulan Sorular"a aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
- AB Merkezi Erasmus Ofisi’ne teslim ettiğim bir evrakı ne zaman geri almalıyım?
Teslim ettiğiniz belgeler AB Merkezi’nde Doç.kurum koordinatörümüz tarafından imzalanır. Belgenizin imzalanıp imzalanmadığını “X belgemi X tarihinde, X günü X için bırakmıştım” bilgisini vererek, AB Merkezi’nden e-mail ile öğrenebilirsiniz.
- Araştırma/tez çalışması için İTÜ kredi vermiyor. Öğrenim sözleşmemde İTÜ kredisi bölümüne ne yazmalıyım?
Araştırma/tez çalışmasına İTÜ 30 ECTS değerinde krediyle tanınmaktadır. Bir dönem gidecekler 30 ECTS, bir sene gidecekler 60 ECTS yazmalıdırlar.
- Başvuru formumu eşleştirildiğim üniversiteye nasıl gönderebilirim? Mail ya da fax ile göndersem olur mu?
Eğer başvuru talimatlarında gönderim için size örneğin posta ile göndermelisin deniyor ise başvurunuzu o şekilde gönderin. Eğer bir gönderim şekli belirtilmemiş ise; başvurunuzu nasıl göndermeniz gerektiğini başvuru yaptığınız okula sormalısınız.
- Başvuru formunda/karşı okulun öğrenim sözleşmesinde “Institutional Coordinator” tarafından imzalanması gereken bir bölüm var. Kime imzalatmam gerekiyor?
Kurum Koordinatörümüz tarafından imzalanmak üzere AB Merkezi’ne bırakabilirsiniz. Belge iletmek veya teslim almak için öğrenci saatleri içerisinde (Pzt, Salı, Çrş,Prş 14.00-16.00) gelmelisiniz.
- Bazı üniversitelerin ders programı halen üniversite web sayfasında neden açıklanmadı?
Beklemek durumundasınız. ECTS koordinatörünüz gideceğiniz bölüme hangi derslerin açılacağını karşı üniversiteye sorabilir.
- BELGE BIRAKMA VE TESLİM ETME: AB Merkezi’nden teslim aldığınız ve AB Merkezi’ne teslim ettiğiniz her belgenin birer fotokopisini kendiniz için almanızı tavsiye ediyoruz. Kendiniz için bir “Erasmus Dosyası” oluşturabilirsiniz.
AB Merkezi’nden aldığınız belgeler için Öğrenci İşleri’nden mühür almanız gereklidir.AB Merkezi'ne teslim ettiğiniz belge 1'den fazla sayfa içeriyor ise, lütfen belgenizi zımbalayınız. Bu işlem belgenizin kaybolmasını, bir başka arkadaşınızın belgesi ile karışmasını engeller.Ayrıca, belgenizde imzalanması gereken birden fazla bölüm olabilir. Bu durumu işaret eden bir notu imza gerektiren ilk bölüme post-it aracılığı ile iliştirebilirseniz belgenizi eksik imzalı alma riskini yaşamazsınız.
- ÇAP öğrencisiyim. 2. anadalımdan Erasmus öğrencisi olmak isitiyorum. Mümkün mü?
Mümkündür. ÇAP öğrencileri Erasmus hakkından yararlanmak isterlerse 1. anadallarından olduğu gibi 2. anadallarından da bölümde eğitim alabilirler.
- Değişiklik Öğrenim Sözleşmesini ne zaman hazırlamalıyım? Türkiye’den ayrılmadan önce bu sözleşmeyi hazırlamalı mıyım?
Değişiklik ile ilgili öğrenim sözleşmesini değişiklik yaptığınız zaman doldurmalı ve gerekli imzaları almalısınız. Şu anda hazırlamanız gerekmiyor.
- Ders seçimini nasıl yapmalıyım?
Her öğrenci ders seçimini yapabilmek için kendi bölümündeki ECTS Koordinatörü’ne gitmelidir. Akademik konular, AB Merkezi’nin yetkinlik alanı içinde değildir. ECTS Koordinatörü’nüze gitmeden önce, eşleştirildiğiniz üniversitenin web sitesini ve akademik takvimini incelemenizi tavsiye ederiz. Döndükten sonra ders saydırma işlemlerinizle ilgili merak ettiğiniz soruları bölüm ECTS Koordinatörü’nüze ve Otomasyon Merkezi’ne yöneltebilirsiniz.
- Ders yükümlülüğümü tamamladım. Başka ders almaya ihtiyacım yok. Yine de kredilerimi 30 ECTS’e tamamlamam gerekir mi?
Evet, gerekir. Bu durumda fazladan ders almış olacaksınız. Aldığınız dersler transkriptinize işlenir. Bu yüzden not ortalamanızı düşürmeyecek notlar almak zorundasınız.
- İTÜ Erasmus Kurum Koordinatörünün adres, telefon,fax ve e-mail bilgileri nelerdir?
Adres: İTÜ Avrupa Birliği Merkezi, İTÜ Ayazağa Kampüsü, Lisansüstü Eğitim Merkezi Kat: 3 34469 Maslak / İstanbul / Türkiye Tel: +90 212 285 71 83/84 Fax: +90 212 285 71 83 E-Mail:
erasmus@itu.edu.tr - Erasmus Hibesi
Öğrenci eşleştirildiği üniversiteye gittiğini teyit ettikten sonra, alacağı toplam Erasmus hibesinin % 70’i öğrencinin hesabına aktarılır.
Öğrenci kalan % 30’luk hibesini, İTÜ’ye dönüp, gerekli belgeleri AB Merkezi’ne teslim ettikten sonra yine hesabına aktarılmak suretiyle alır. Ancak, öğrenci; % 30’luk hibesini alabilmek için: 1 dönemde 30 ECTS üzerinden 21 krediyi başarmak zorundadır. 2 dönemde 60 ECTS üzerinden 42 krediyi başarmak zorundadır.
- Erasmus kapsamında; yol masraflarının veya kalacak yer masrafının karşılanması mümkün mü?
Öğrenciye aylık Erasmus hibesi haricinde her hangi bir ek yardım sağlanmamaktadır.
- Eşleştirildiğim üniversite için “Öğrenim Sözleşmesi” hazırladım. İTÜ için de hazırlamama gerek var mı? Hazırlamasam olur mu? Ya da; İTÜ için “Öğrenim Sözleşmesi” hazırladım. Eşleştirildiğim üniversite için de hazırlamama gerek var mı?
İTÜ Öğrenim Sözleşmesini mutlaka hazırlamalısınız. Eğer gideceğiniz okul da ÖS istiyorsa, karşı üniversite için de ÖS hazırlamalısınız.
- Gideceğim okulun akademik takvimi 6 ay. Ancak, ikli anlaşmada kontenjan 3 ay olarak gözüküyor. Bu durumda ben ne kadar burs alacağım?
Kabul mektubunuz ve karşı üniversiteye gittiğinize dair AB Merkezi’ne göndereceğiniz teyit mektubunuzdaki tarih aralıkları burs hesaplamanız yapılırken göz önüne alınır. Ancak, toplam Erasmus hibesi için UA’ya teklif çağrısı yapılırken kontenjan süreniz baz alınmaktadır. Bu yüzden size ödeme yaparken kontenjan sürenize göre ödeme yapmaktayız. Yine de elimizde yeterli Erasmus hibesi olursa sizi mağdur etmeyecek bir çözüm bulmaya çalışırız.
- Gideceğim üniversitede X dersini alacağım. İTÜ’de bu ders kaç kredi olarak transkriptime geçecek?
İTÜ’de karşılık gösterilen dersin İTÜ kredisi transkriptinize geçecektir.
- Gittiğim ülkenin dilinde ders alırsam Türkçe derslerime mi yoksa İngilizce ders yükümlülüğüme mi sayılacak?
Öğrenci, gittiği üniversitede kalacak yeri kendisi bulmakla yükümlüdür. ITU AB Merkezi’nin bu konu ile ilgili yükümlülüğü bulunmamaktadır. Gideceğiniz üniversiteye başvuru yaparken kalacak yer ile ilgili formları karşı üniversiteden (web sitesinden) temin etmeli ve bir an önce başvuru yapmalısınız. Ancak Erasmus üniversitesi gelen öğrenciye kalacak yer temin etmek zorunda değildir. Her üniversitenin öğrenci yurdu olmayabilir. Bu durumda gideceğiniz şehirde bir oda ya da daire kiralamalısınız.
- İTÜ için Erasmus ID Code nedir?
TR ISTANBU04
- İTÜ Proficiency Dil Sınavı ile ilgili belgeyi nereden alabilirim?
Yabancı Diller Yüksek Okulu ve ÖİDB. Ancak, ÖİDB belgeyi İngilizce olarak verememektedir. İngilizce belgeyi Yabancı Diller Yüksek Okulu’ndan alabilirsiniz.
- İTÜ’de araştırma görevlisi olanlar Erasmus öğrencisi olduğu takdirde İTÜ’den almakta olduğu maaşı söz konusu Erasmus dönemi süresinde de almaya devam edebilir mi?
Konu hakkında bağlı bulunduğunuz birim ile görüşmelisiniz.
- İTÜ’de karşılığı olmayan bazı dersler aldım ve bu dersler öğrenim sözleşmemde yer alıyor. Ve bu derslerden kaldım. Bu derslerin transkriptime işlenmesini istemiyorum.
İTÜ’de karşılığı olmasa bile aldığınız, öğrenim sözleşmesinde yer alan ve kaldığınız dersler transkriptinize geçer.
- İTÜ-Erasmus Öğrencisi Arasında Sözleşme’de “Üniversite temsilcisinin imzası” bölümünü kim imzalayacak?
İTÜ Erasmus Kurum Koordinatörü belgenizi imzalayacak. Belgenizi AB Merkezi Erasmus Ofisi'ne bırakmalısınız.
- Karşı okula ait öğrenim sözleşmemi hazırlarken kimden yardım almalıyım?
İTÜ ve karşı okul için yapacağınız öğrenim sözleşmeleri için ECTS koordinatörünüzden yardım almalısınız.
- Karşı üniveriste başvuru formunda / öğrenim sözleşmesinde “Departmental Coordinator” tarafından imzalanması gereken bir bölüm var. Kime imzalatmam gerekiyor acaba?
Bölüm ECTS koordinatörünüzün adını yazmalısınız ve kendisinden imza almalısınız. Lisans öğrencisi iseniz, bölüm lisans ECTS koordinatörünüz; yüksek lisans öğrencisi iseniz bölüm yüksek lisans ECTS koordinatörünüz ilgili bölümü imzalayacak.
- Karşı üniversite başvuru formumla birlikte benden ITÜ öğrenim sözleşmemi de istiyor ama korkarım ki sözleşmem yetişmeyecek. Ne yapmalıyım?
Öğrenim sözleşmeniz haricinde sizden istenen diğer belgeleri tamamlaya çalışın ve bu belgeler için AB Merkezi’nden alınması gereken imza varsa alın. Başvuru yapacağınız üniversiteye onların belirledikleri son tarihlere uyarak başvurunuzu yapın ve öğrenim sözleşmenizin şu anda hazır olmadığını ancak işlemlere başladığınızı ve hazırlanmakta olduğunu (“in process”) belirtin, ayrıca tamamlanır tamamlanmaz göndereceğinizi –özür de dileyerek- karşı üniversiteye yazın.
- Karşı üniversite başvuru formunda "Diploma / Degree for which you are currently studying" sorusu var. Bu soruyu nasıl yanıtlamalıyım?
Lisans öğrencisi iseniz BA, YL öğrencisi iseniz MA, Doktora öğrencisi iseniz PhD yazabilirsiniz.
- Karşı üniversite benden "transcript of records" istiyor. İTÜ transcriptimi göndersem olur mu?
Bunu karşı üniversiteye sormalısınız. Eğer karşı üniversite sizden geçmişte aldığınız dersleri istiyor ise; "kendilerine İngilizce İTÜ transkripti gönderebileceğinizi" bildirin ve bunun yeterli olup olmayacağını sorun.
- Karşı üniversitede aldığım ve öğrenim sözleşmemde yer alan bazı derslerden kaldım. Bu dersleri transkriptime işletmek istemiyorum. Mümkün mü?
Mümkün değil. Kaldığınız dersler de transkriptinize geçer.
- Karşı üniversiteye başvuruyu nasıl yapacağım?
Bazı partner üniversiteler Merkezimiz'e başvuru prosedürleri ile ilgili bilgileri göndermişlerdir. Merkezimiz'e başvuru süreci ile ilgili bilgi gönderen üniversiteleri ve gönderdikleri doküman/formları
linkinde bulabilirsiniz. Gideceği üniversite ile ilgili Merkezimiz web sayfasından bilgi edinemeyen öğrenciler gidecekleri üniversitelerin web sitelerinden başvuru prosedürleri ve özellikle başvuru tarihleri ile ilgili bilgi almalıdırlar.
- Öğrenci Bilgi Formu, Öğrenim Sözleşmesi, İTÜ-Erasmus Öğrencisi Arasında Sözleşme Örneği gibi belgeleri nasıl edinebilirim?
Giden Öğrenci linkinden söz konusu belgelere ulaşabilirsiniz.
- Öğrenim sözleşmesinde değişiklik yapabilir miyim?
Evet. Eşleştirildiğiniz üniversitede alacağınız dersler açılamayabilir, ders saatleri programınıza uymayabilir. Bu tip durumlarda ders değişikliği yapabilirsiniz. Değişiklik yapmak için öğrenim sözleşmenizin “Değişiklik” sayfalarını kullanmalısınız.
- Öğrenim sözleşmesini nasıl hazırlayacağım?
İTÜ Bilgilerinizi yazmalısınız
- Öğrenim sözleşmesinde Sending Institution kısmına ne yazmalıyım?
Linke bakmalısınız ve ECTS koordinatörünüze danışmalısınız. Öğrenim sözlşemeniz en son AB Merkezi rtarafından onaylanacağı için; merkezimize teslim edilecek sözleşme gerekli tüm/imza/tarih/mühüre haiz olmalıdır. Ayrıca, derslerin karşı üniversite isim/kredileri ile birlikte İTÜ isim ve kredileri eksiksiz olarak doldurulmalıdır.
- Öğrenim sözleşmesinin arkasında bulunan Fakülte Değişim Programı Komisyonu kimlerden oluşmaktadır?
İlgili komisyon; fakülte akademik dekan yardımcısı, ilgili bölüm AKTS(ECTS) koordinatoru ve fakülte intibak komisyonu üyesinden oluşmaktadır.
- Pasaportunuzu uzatmak, uzatırken pasaport harcı ödemek istemiyorsanız ve Öğrenci Meşruhatlı Pasaport almak istiyorsanız:
Size verilen “İlgili Makama” başlıklı Erasmus öğrencisi seçildiğinize dair yazı ile birlikte ÖİDB’e (Otomasyon Binası, 1. kat) gitmelisiniz. Belgeyi ÖİDB’deki görevliye göstermeli ve size pasaport için yazı düzenlemesini istemelisiniz. Pasaport ile ilgili belgenizi ÖİDB size verecektir. Pasaport yazınız ile birlikte “İlgili Makama” yazınızı almayı unutmayınız. Bu yazı için prosedür belgelerde belirtilmiştir.
- Receiving Institution kısmına ne yazmalıyım?
Eşleştirildiğiniz üniversitenin bilgilerini yazmalısınız. Eğer bu bilgileri bilmiyorsanız bu kısmı boş bırakabilirsiniz. Zaten karşı üniversite bu kısmı kendisi dolduracaktır.
- Receiving Institution kısmına ne yazmalıyım?
Eşleştirildiğiniz üniversitenin bilgilerini yazmalısınız. Eğer bu bilgileri bilmiyorsanız bu kısmı boş bırakabilirsiniz. Zaten karşı üniversite bu kısmı kendisi dolduracaktır.
- Suny programı öğrencisiyim. Erasmus programından faydalanabilir miyim?
Suny öğrencisi öğreniminin bir kısmını değişim öğrencisi olarak sürdürdüğünden Erasmus programından yararlanamaz.
- Tez için yurt dışına gidiyorum. Tez savunmamı İTÜ’de yapacağım. Karşı üniversitede de yapmam gerekiyor mu?
Bu soruyu ECTS koordinatörünüze sormalısınız.
- Vize İşlemleri
Vize işlemleri için her öğrenciye Konsolosluğa hitaben yazılmış vize almayı kolaylaştırıcı yazı verilecektir.
- Vize işlemlerim uzun sürerse, vizemi zamanında alamayacak olursam ne yapmalıyım?
Öncelikle, İzmir ve Ankara konsoloslukları yerine İstanbul Başkonsolosluğunu tercih etmeniz vize işlemlerinin daha hızlı bir şekilde yürütülmesini sağlayacaktır. Vize işlemleri ile ilgili problemlerinizi AB Merkezi’ne mail ile bildirebilirsiniz. Ancak, her hangi bir ülkenin konsolosluğunun iç işlerine müdahale etme şansımızın olmadığını bilmelisiniz.
- Yeşil pasaportum var. Yine de vize başvurusu yapmalı mıyım?
Bu soruyu gideceğiniz ülkenin konsolosluğuna sormalısınız.
- YL/D öğrencisiyim. Tez araştırması için yurt dışına gidiyorum. Ama gideceğim üniversite tezime 15 ECTS veriyor. Ne yapmam gerekli?
Erasmus kurallarına göre 1 dönemde 30 ECTS almanız gerekiyor. Eğer karşı üniversite 15 ECTS vermekte ısrar ediyor ise; ek dersler alarak toplam aldığınız kredi sayısını 30’a tamamlamalısınız.
- Yurt dışında aldığım dil dersleri İTÜ’de saylıyor mu?
Hayır, dil dersleri İTÜ’de sayılmıyor. Ama transkriptinizde yine de gözüksün isterseniz, dil derslerinizi öğrenim sözleşmenize de eklemelisiniz. Böylece karşı okul transkriptinde yer alan dil dersleriniz İTÜ transkriptinizde de yer alır.
- Yurt dışında aldığım X dersini ITB dersi olarak saydırabilir miyim?
Eğer X dersi öğrenim sözleşmenizde yer alır ve fakülteniz/enstitünüz söz konusu ders için gerekli imzaları verirse X dersini ITB olarak saydırabilirsiniz. Ancak, ITB’nin de bu duruma onay vermesi gerekiyor. ECTS koordinatorunuz ITB’den sÖz konusu onayı almalıdır.
- Yurt dışında olduğum dönemde İTÜ’ye harç yatırmalı mıyım?
Evet, İTÜ’ye harç yatırmalısınız.
- Yüksek Lisans/D öğrencisiyim. Karşı üniversitede bir danışman belirlemeli miyim?
Evet. ECTS koordinatörünüz olası danışmanlarla yazışabilir ve size bir danışman bulabilir.
- Yüksek Lisans/D öğrencisiyim. Karşı üniversiteye araştırma/tez çalışması için gidiyorum. Bu tip çalışmalar için kaç ECTS kredisi almam gerekir?
Yüksek Lisans/D öğrencileri de 1 dönem için 30, 2 dönem için 60 ECTS almadırlar. Ancak; karşı üniversitenin çalışmanıza (araştırma-tez-proje) 30 ya da 60 ECTS verip vermeyeceğinden emin olmalısınız. Konu hakkında karşı üniversiteye ECTS koordinatorunuz yazabilir ve bu konuda teyit alabilirsiniz.
- Kabul mektubum geldi, ne yapacağım?
Tebrikler! Artık bir aday Erasmus öğrencisi oldunuz!!
•İTÜ ile ilgili resmi evrakları hazırlama ve pasaport/vize/oturma* izni işlemlerinizi başlatma vaktiniz geldi demektir.
•İTÜ Erasmus Ofisi olarak bu evraklara gidiş belgeleriniz diyoruz. Karşı kuruma gitmeden evvel evraklarınızı tamamlamazsanız, hibenizi alma konusunda sıkıntı yaşarsınız.
• Kabul mektubum geldi, ancak gitmekten vazgeçtim, ne yapacağım? Bkz.
İptal Prosedürü
*Her ülkenin vize prosedürü de birbirinden farklı olabileceği için, lütfen kabulünüz
gelmeden önce ilgili prosedürleri incelemeye başlayınız.
- Pasaport ve vize için ne yapmalıyım?
E-maille gelen kabul mektubunuzun bir kopyasını Erasmus Ofisine'ne ulaştırın.
•Kabul mektubunuz ofisimize direkt postalanmışsa, "Önemli!Postanız Var!" konulu mail alıyorsunuz.
•Kabul mektubunu Erasmus Ofisine teslim eden öğrenciye, 2 DİLEKÇE
verilecektir:
1. Vize alınmasını kolaylaştırıcı dilekçe (İngilizce):
Asıl belge öğrencide kalmalı, mümkünse renkli fotokopisi kullanılmalıdır.
2. Erasmus öğrencisi olunduğunu ve aylık hibe miktarını teyid eden dilekçe (Türkçe):
- Sağlık Belgesi nedir?
Sağlık sigortası yurtdışında Erasmus+ değişimiyle geçireceğiniz süreyi kapsayan,
yurtdışında başınıza gelebilecek olası sağlık sorunları sonucu oluşabilecek masrafları karşılayan,
yurtdışında geçerliliği olan herhangi bir kamu veya özel şirket/kuruluştan temin edilebilen bir belgedir.
Sağlık sigortası yurtdışına ilk çıkışınızdan seyahat sırasındaki sağlık problemlerini kapsayan kısa süreli sağlık sigortası
değildir!
İTÜ Erasmus Ofisi olarak aşağıdaki belgeleri sağlık sigortası olarak kabul edebilmekteyiz:
- Özel şirketlerden yaptırılan,
- Resmi devlet kurumlarından yasal velisi üzerinden düzenlenebilen sigorta belgeleri,
- SGK'nın anlaşmalı olduğu ülkeler vesilesiyle düzenlenen sağlık sigortaları,
- Misafir olunan karşı kurumun öğrenciye yaptığı sağlık sigortası,
- Misafir olunan ülkenin öğrenciye yaptığı sağlık sigortası